Nærmer meg 6 måneder... MYE skjer når en er gravid!

Dypt ned i jorda er den plantet ;)

Det å bli gravid snur opp ned på det meste. Hvertfall for meg.

Det har skjedd mye endinger med meg siste halvåret. Altså, inne i meg! De nære rundt meg sier det samme. Jeg har aldri hatt fingeren så langt ned i jorda som nå. Jeg har blitt enda mer jordnær, sies det. Og de sier jeg er sterkere enn noensinne. Det er fint å høre - med tanke på at det kommer fra de som så lenge så på meg som svak. Den tid er historie :)

Det er vanvittig mange nye tanker som gjøres, forberedelser å ta hensyn til -  og en rekke endinger både psykisk og fysisk på kropp og sjel. En spennede reise - er et jeg vil kalle graviditeten. Der du virkelig blir kjent med en ny side av deg selv. Kanskje flere sider også?

Noen stråler - andre sliter

Det aller rareste er at hver enkelt jente opplever sin graviditet på sin helt unike måte. Noen er friske og raske hele svangerskapet - og omtrent gløder av ny energi! De jobber, og de trener og de oser av ny vitalitet og friskhet.

Mens andre igjen får noen plager; og her er det mange ulike plager det er snakk om. Mange tabubelagte også har jeg funnet ut. Andre får alvorlige plager - som i en eller annen grad invalidiserer dem i hverdagen. Det er jo helt klart en belastning på kroppen både psykisk og fysisk å bli gravid.

Selv har jeg slitt forferdelig med kvalme døgnet rundt - som har gjort hverdagen tung. Nå begynner bekkenløsning symptomer å komme - og på lørdag kunne jeg rett og lett ikke gå. Kunne ikke reise meg. Kjæresten min måtte hjelpe meg i seng - og jeg gråt av smerte. Så vondt var det i halebeinet, nedre ryggen og beina.

Hva skjer med deg når du blir gravid?

Når en googler på nettet eller leser om graviditet andre steder, er symptomene på graviditet listet opp med fysiske ting som f.eks "morgenkvalme, ømme bryster etc".  Lite står det om det psykiske som skjer med deg under graviditeten...

Jeg trodde de største endringene om jeg skulle bli gravid, ville være de kroppslige. At en går opp i vekt, får vann i kroppen, økt blodmengde, større pupper, hormoner i alle retninger, kvalme, en får en mage som vokser seg stor osv. Også ender det hele opp i en smertefull fødsel. Dette var det jeg så for meg. Nå vet jeg annerledes!

Det er nemlig ikke bare det som skjer med deg. Og de tankene jeg hadde på forhånd om graviditet - er ikke de tankene jeg tenker nå.

Jeg har til og med begynt å se frem mot fødselen. At jeg går opp i vekt - hadde jeg trodd skulle skje fortere og kraftigere. Var nesten skuffa da jeg var 5 måneder på vei og folk ikke så jeg var gravid. Mens andre får magen med en gang, og andre igjen kan gå et helt svangerskap uten å se så gravide ut i det hele tatt. Det er merkelig hvor forskjellig og unik et hvert svangerkap er for hver enkelt jente.

Graviditeten; har først og fremst forandret tankegangen min en god del. Og "egoet" mitt. Det er et morsinstinkt så sterkt tilstede at det er helt rart. Et overlevelseinstinkt og en beskyttertrang jeg aldri før har kjent eller forstått. Jeg skyver meg selv til side, mange av mine behov - og tenker først og fremst på min datter i magen der inne hele veien.

For de av dere som ikke har vært gravide - er det mye å se frem til. Jeg kan love deg at det ikke er så vanskelig å aldri mer ta en drink på et år, som jeg trodde det skulle bli da jeg ikke var gravid. Eller at det er vanskelig å kutte ut ting du er glad i å spise. Det å legge om en del vaner, for at babyen din der inne skal få det best mulig, er ikke et stort, umulig prosjekt. Tankene dine forandres og ting du kanskje så på som utenkelig før, er plutselig hverdagen din.

Så begynner en med de underligste ting:

- Søker kunnskap og får synspunkter om permisjonsrettigheter, permisjon for fedre, kontantstøtte og barnehage for ett-åringer.

- Gjør grundig research om kosthold, trening og babyutstyr.

- Lager lange utstyrslister om hva en trenger til babyen og budsjett.

- Trener bekkenbunnen 3 ganger om dagen.

- Smører meg inn med bodykrem morgen og kveld - uansett hvor trøtt jeg er.

- Leser side opp og ned i nettforumer hvor de diskuterer barnehage debatten og ultralyd.

- Hører på Gro Nylander sin lydbok om fødsel og amming, mens jeg stryker klær.

- og en god ammeBH blir det eneste klesplagget en bryr seg VIRKELIG om....

- og det å ha leverpostei i kjøleskapet er et MUST!

 

Ja, en starter med en rekke ting jeg virkelig ikke har brydd meg om før. Jeg gleder meg videre i denne reisen. Til å lære mer, kjenne på nye følelser og se ting i nytt perspektiv. Og denne prosessen er godt i gang for å si det sånn.

Bilde: fra i dag tidelig før jeg la ut på en tur i sola. Om noen dager er jeg 6 måneder på vei.

4 kommentarer

Christine

27.sep.2011 kl.17:32

For et bra innlegg! Jeg kjenner meg veldig igjen! Er 29 år - gravid med vår første 25 uker på vei - en liten datter :-) Jeg hadde heller aldri trodd at man kan få så sterke følelser for noe(n) som ikke en gang er født, men det stemmer - det er ikke noe jeg ikke ville gjort for den lille datteren vår.. Og både beskytter og morsinnstinkt er absolutt tilstede allerede :)

Camilla Tolaas

27.sep.2011 kl.22:18

Christine: Takk for det :) Da er vi omtrent like langt på vei :)Du er litt lenger enn meg da. Gratulerer med den lille jenta du har i magen. Ja, det er helt rart det der - hvilke følelser som fort tar bolig i oss! Godt å høre at du føler det så sterkt du også ;)Nå har vi endelig forstått hva våre mødre eller andre jenter har pratet om i alle år som har barn :)Masse lykke til fremover til dere.

Linn

28.sep.2011 kl.10:51

Får kanskje ikke sett magen din hver dag, men her får jeg i hvertfall "være med" alikevel :) JIPPI! Vakker gravid mamma du <3

Camilla Tolaas

28.sep.2011 kl.12:57

Linn: hehe, gode, søte og nydelige Linn :) Ja, jeg skal blogge en del - så du skal få sett den ;) Gled deg til den gangen du skal bl i mamma og - det er en utrolig reise! :)

Skriv en ny kommentar

Camilla Tolaas

Camilla Tolaas

26, Oslo

Velkommen til min blogg! Jeg er en 26 år gammel jente fra Hønefoss. Vennene mine kaller meg ofte for Tingeling! Hvorfor? Det får du nesten spørre de om. På bloggen min skriver jeg om alt mulig som opptar meg + noen glimt fra livet mitt. Vennskap, astrologi, drømmetydning, litteratur du burde lese, tips og råd om livet og mye mer!

hallo

Kategorier

Arkiv

hits