Tyrann og sjarmør: psykopat-testen

Psykopat-testen

Om du lurer på om noen rundt deg kan være psykopat - kan du få en indikering (muligens et klart svar også) av det ved å ta denne testen under.

En eller annen gang i livet kommer det en psykopat inn i våre liv på en eller annen måte. Noen vil du kanskje ikke merke noe særlig mye til annet enn at du ikke føler deg 100% vel rundt vedkommede av ulike årsaker. Noen kan forsure hverdagen din på en eller annen måte, og andre kan komme til å sette dype spor i livet ditt og i værste tilfelle gjøre livet ditt om til et helvete (det gjør de sakte men sikkert).

... Men vær forsiktig!

Det  kan være greit og hvertfall "enklere" å forholde seg til disse menneskene om du er klar over at de er psykopater. Kanskje det er en kollega, en venn, en sjef, en kjæreste - eller kanskje har du vokst opp med en fra du var liten av.

Men en skal være forsiktig med å "diagnosere" folk på denne måten - det er kun profosjonelle som kan fastsette dette egentlig. Men dette er det de profosjonelle som påpeker - av og til trenger en ikke være en ekspert for å kunne fastslå dette...

Likevel kan det være greit for deg selv om du er tvil på noen rundt deg du eventuelt har en del med å gjøre og ta testen "hemmelig for deg selv" og se om dine tvil kan ha noe for seg.

For at testen skal kunne gi deg et mest mulig nøyaktig resultat; er du nødt til å kjenne den du vil teste her rimelig godt. Men jeg vil selvfølgelig ikke anbefale at du forteller vedkommede at du vil teste dem. Husk, psykopater vet ikke selv at de er dette - men de kan likevel selvsagt finne det ekstremt provoserende at du skulle indikere på noen som helst måte at du vil teste dem på dette. Hvem ville vel ikke blitt litt provosert om noen skulle testet deg - psykopat eller ikke?

Så om du vil "kikke litt" næremere på noen rundt deg - gjør det for deg selv.

Og om resultatet blir over 25 poeng under -har dine tvil og spørsmål gitt deg et tydelig svar.....

Robert Hares "Psychopathy Checklist"

Bilde: Fra filem "American Psycho"

Denne består av 20 kjennetegn med et poengsystem:

  • Er du usikker på om vedkommende har det eller det karaktertrekket: 0 poeng
  • Er du nesten sikker: 1 poeng
  • Er du helt sikker: 2 poeng

Tenk gjennom hvert punkt og sett poeng.

Etterpå legger du sammen poengene.

Her er de 20 karaktertrekkene:

1) Glatthet/overfladisk sjarm

2) Egosentrisitet/storhetsideer om egen verdi

3) Behov for impulser/lett for å kjede seg

4) Patologisk løgnaktighet/bedrageri

5) Bløffmakeri/manipulering

6) Manglende anger eller skyldfølelse

7) Manglende dybde av følelser

8) Ufølsomhet/mangel på empati

9) Snyltende livsstil

10) Oppfarende/dårlig kontroll av sinne

11) Aktiv, seksuell adferd med flere partnere

12) Atferdsproblemer før fylte 12 år

13) Manglende realistisk langtidsplanlegging

14) Impulsivitet

15) Uansvarlig foreldreadferd

16) Hyppige ekteskap/samboerforhold

17) Ungdomskriminalitet før fylte 15 år

18) Svikt under prøvetid eller løslatelse

19) Manglende ansvar for egne handlinger

20) Flere typer lovbrudd blant følgende 10: innbrudd, ran, narkotika, frihetsberøvelse, mord(forsøk), ulovlig våpenbesittelse, seksuelt overgrep, grov uaktsomhet, bedrageri, flukt fra fengsel.

Resultat:

Over 20 poeng: Personen må regnes som et tvilstilfelle

Over 25 poeng: Vedkommende er innenfor grensene for den psykopatiske personlighetsforstyrrelsen

 

2 kommentarer

Regine

19.apr.2011 kl.14:10

Jeg sjekker ut min eks. kjæreste på alle 20 punkter, men det er ikke det verste men med et "psykopat opphold" på 10 år i livet mitt har jeg godt i fella på nytt! Det er ufattelig for meg selv og jeg begynner å tvile på min egen vurderingsevne. Jeg har høy utdannelse, har hatt bra jobber i inn og utland, og jeg leste "Sjarmør og Tyrann" da den kom ut. Men så har vel hjerne, hjertet, glemt hele dynamikken - en voldsom forelskelse, en gradvis murring på at mye ikke stemmer og deretter den optimale løgn som blir avslørt.

Hva er galt med meg? Jeg jobber med kriminelle, men jeg lot meg lure i sen og ble brukt som alebiet hans. Nå gjør han mitt liv til et levende helvete og det er ikke bare masse penger jeg har tapt, men min verdighet og min selvfølelse. Nå frykter jeg for mitt liv da jeg avslørte den store hemmeligheten hans. Føler så dårlig samvittighet for alle for at jeg lot meg lure............og som en komplett idiot.

Camilla Tolaas

26.apr.2011 kl.11:08

Regine: Nå ble hele mitt lange svar her borte vekk!

Okey, dette høres alvorlig ut - dette du har havnet opp i. Det første du må gjøre er å oppsøke hjelp og gå til politiet. Om du frykter for livet ditt; så bør du gjøre dette snarest. Men jeg får en følesle av at du ikke har gjort eller vil gjøre dette pga jobben du er i selv. Eller at du føler deg dum? Eller er redd de ikke skal stole på deg - siden du ogsdå har vært hans alibi. IKKE tenk på dette; for psykopater er ikke noe å spøke med.

Det er selvfølgelig helt normalt å begynne å tenke på hva som er galt med deg osv. MEN Ikke kast bort en kalori på det; da må du heller finne ut hva det er som gjør at du tiltrekker deg nettopp disse personene inn i livet ditt.

Ja, det er noe ved deg som gjør det til et enkelt offer for en psykopat. men det har ikke noe med intelligensen din å gjøre. Som du selv skriver; du har høy utdannelse, god bakgrunn vedr jobber etc, du er belest etc. Men dette har ikke noe å gjøre med det å havne i "nettet" til psykopater. Virkelig ikke. Jeg kjenner flere som deg; som også har tenkt det du gjør nå. Folk som er oppegående de lux,smarte, sosiale, god bkgrunn etc.

Det er på tide å finne ut hva det er med deg som gjør at du har falt i fellen deres flere ganger. Ja, det er enkelt å tenke at det har med vurderingsevnen din å gjøre - og ja kanskje har det det. Men den er enkel å manipulere for en ekspert som en psykopat er på nettopp dette. Men jeg tror du vil finne svaret i siste halvdelen av den boken du engang leste. Finn frem markeringspenn og stryk over det som kan gjelde deg når boken sine kapitler om "offeret" kommer. DETTE er det du fremover må jobbe med.

Verdigheten din, selvfølelsen din, å få deg til å føle deg en blanding av naivn, dum, lurt, brukt - det er det en sitter igjen med ofte etter en psykopat.

Jeg kan kjenne på de følelsene den dag i dag om jeg tenker tilbake på hva jeg opplevde. Men vi kan aldri forbedre oss på å havne midt oppi det å bli forelsket i en psykopat. Så å blemre oss selv kommer vi ingen vei med. Jeg måtte jobbe hardt for å komme meg på beina igjen - og jeg trodde ikke særlig høyt om meg selv lenge. Jeg hadde gitt slupp på en kjempegutt som jeg var sammen med et år - og gått inn i to forhold på rad med psykopater. Jeg tenkte nettopp det samme som det du gjør nå.

Du skal ikke ha dårlig samvittighet for alle.

Du skal ha lov til å føle deg lei deg og sint over hva han har gjort mot DEG.

Det er ditt liv, din sorg - og ja du har kanskje folk rundt deg nå som er bekymret for deg? La de bli din hjelp ut av dette.

Men en ting han aldri kan ta fra deg; evenen til at alt kan ordne seg igjen for deg. Han kan heller ikke ta fra deg dine innerste tanker, planer, drømmer etc. SÅ BRUK dette nå og legg en plan for deg selv og ditt liv. Men aller først må du oppsøke hjelp til å ikke gå rundt å være redd.

Får veldig vondt av å lese det du skriver her...får så lyst til å hjelpe deg.

Skriv en ny kommentar

Camilla Tolaas

Camilla Tolaas

26, Oslo

Heihei og velkommen til min blogg! Jeg er en 25 år gammel jente fra Hønefoss. Vennene mine kaller meg Tingeling!Jo, hvorfor det - får du nesten spørre dem om. På bloggen min skriver jeg om alt mulig som opptar meg og om noen glimt fra livet mitt; minner, vennskap, astrologi, drømmetydning, litteratur du burde kikke på, tips og råd om livet og mye mer!

hallo

Kategorier

Arkiv

hits