Giftige eller fargerike bløffere?!

Pepperkaker og sommerfulgler....

Hvem har sagt at når det er kaldt ute - må det være kaldt hele tiden?

Hvem har sagt at sommerfugler kun eksisterer om sommeren?

Hvem har bestemt at pepperkaker bare hører juletider til?

Bilde: Lånt fra google

Ikke i mitt liv. Jeg liker både pepperkaker, kulden og sommerfuglene på engang. Og jeg har dem alle. men mest av alt er jeg glovarm inni i meg et sted. Litt kald på tærne - men de blir jo fort varme de også.

I magen min bor det mange sommerfulger. De har flydd rundt her lenge også. Men jeg holder de litt hemmelig der inne. Jeg har hatt kontrollen på de - der de har flakset omkring. Men nå har de spredd seg mer og mer, og jeg kjenner dem helt ned i tærne - og nederst i ryggen rett over stumpen. De sommerfuglene jeg har nå,  er verken bløffere eller giftige.

Sommerfugler har alltid fasinert meg.

Jeg har alltid vært opptatt av dem - og synes de er utrolig vakre. En gang var jeg på en sommerfuglfarm i karibien. Grand Cayman het stedet - eller rettere sagt øya. Etter en lang tur på en trang, klam og overstappet turistbuss krøp vi ut av bussen...og  inn på en farm med sommerfugler overalt. Her fikk jeg full opplæring og informasjon om hvordan sommerfuglens liv utartet seg.

Jeg hadde alltid sett på sommerfugler som frie skapninger - men den søte illusjonen min om dem ble raskt forandret.

De er einstøinger eller flokkdyr. Giftige eller fargerike bløffere. Felles for sommerfuglene er likevel evnen til å tilpasse seg nær sagt umulige kår og et liv i evig forandring. Er vi mennesker like sterke?

Bilde: Lånt fra google.


Sommerfuglenes livssyklus er delt i fire: egg, larve, puppe og voksen. Det er gjerne i den siste fasen, altså som voksen fargerik sommerfugl (imago), de har den korteste levetiden. Den kan variere fra bare noen uker til noen måneder - jeg fikk vite her at de levde stort sett kun to uker.  En del arter tar ikke til seg næring som voksne heller.

"Bar til bar"-  runden

De flyr fra blomst til blomst og sjekker opp hverandre på blomstene (barene) - og mennene blir igjen i baren og koser seg - men damesommerfulglene blir med barn og blir en pupp. Nå skjønte jeg at de var stort sett konstant drita fulle på gjære blomsternektar  - akkurat som vi mennekser ofte ender opp en lørdag på byen. De flyr fra blomst til blomst - ikke fordi de er så fri - men fordi de er tørste. De lever rett og slett et barliv, litt likt som noen av oss mennesker.

Jeg synes det var litt trist - men samtidig er sommerfulgen er vakkert symbol på en så skjør skapning - som likevel er så sterk.

Vær sterk som en sommerfugl!

En mann fant en puppe med en sommerfugllarve. En dag åpnet den seg litt. Mannen satt og så på at sommerfuglen kjempet i timevis med å presse kroppen sin ut av det lille hullet. Så virket det som om den ikke kom lenger. Det så ut som den hadde kommet så langt som den klarte og ikke kunne klare å komme helt ut.

Så mannen bestemte seg for å hjelpe sommerfuglen. Han tok en saks og klippet bort den gjenværende delen av puppen. Da kom sommerfuglen lett ut. Men kroppen var oppsvulmet og vingene små og skrukne.

Mannen fortsatte med å se på sommerfuglen for nå ventet han at vingene når som helst ville folde seg ut og bære kroppen som ville trekke seg sammen i rette øyeblikk.
Ingenting skjedde! I stedet levde sommerfuglen resten av sitt liv krabbende rundt med en oppsvulmet kropp og skrukkete vinger. Den ble aldri i stand til å fly.

Det var noe mannen, i sin godhet og sitt hastverk, ikke forsto. Den begrensende kokongen og kampen som ble krevd av sommerfuglen for at den skulle komme gjennom den lille åpningen..... måten å presse væsken ut av sommerfuglens kropp ut i vingene slik at de kunne fly i det øyeblikk den ble fri fra puppen.

Noen ganger er kamp akkurat det vi behøver i livet. Å gå gjennom livet uten hindringer ville ha lammet oss.

Vi ville ikke blitt så sterke som vi kunne blitt. Vi kunne aldri fly!


Klemmer Tingeling

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Camilla Tolaas

Camilla Tolaas

26, Oslo

Heihei og velkommen til min blogg! Jeg er en 25 år gammel jente fra Hønefoss. Vennene mine kaller meg Tingeling!Jo, hvorfor det - får du nesten spørre dem om. På bloggen min skriver jeg om alt mulig som opptar meg og om noen glimt fra livet mitt; minner, vennskap, astrologi, drømmetydning, litteratur du burde kikke på, tips og råd om livet og mye mer!

Kategorier

Arkiv

hits