Hei, vil du støtte Tv-Aksjonen "på flukt fra krig"? - Nei, men vil du ha hasj????

"      "Hei, jeg kommer fra Tv- Aksjonen flyktningshjelpen. Vil du støtte Tv-Aksjonen "på flukt fra krig"? Nei, men vil du ha hasj - hasj??????

Hadde en veldig spesiell erfaring meg Tv- aksjonen i dag 24. oktober. En dag jeg hadde gledet meg til å bidre med noe positivt. Hadde blant annet droppet å jobbe i dagmed noe jeg måtte gjøre ferdig til mandagen, og brukte lørdagen til det i stedet for å bruke noe timer på aksjonen.

Jeg har nettopp levert inn bøssa mi i Markus meninghet på St. hans haugen og skal lage meg en kopp te før jeg løper på kino med min gode venn Sven for å oppleve noe koselig igjen.

God gjerning - kan være dårlig erfaring!

Jeg satt på jobben og var på intranettet til jobben da jeg så at jobben ville ha med kollegaer som bøssebærere... og jeg meldte meg på med en gang. Spurte noen rundt meg om de vile bli med- men ingen gadd. Neivel, tenkte jeg og hadde ikke noe mot å gå alene. Jeg ble advart om at jeg som jente ikke burde gå alene. Hørte en skrekkhistorie om en i familien som gikk i fjor med dårlig erfaring... Neida, tenkte naive meg - det går så bra så.

Jeg skal nemlig aldri, ALDRI gå alene som bøssebærer igjen!

Hvorfor? Les videre, så skal jeg forklare... Joda, jeg gikk med godt mot opp til meningheten kl. 16 i dag og sto i kø litt over en time for å hente bøsse og bli registrert. Jeg sto sammen med en hyggelig dame som jobbet på operan i oslo som kunsterlig ansvarlig eller noe sånt. En koselig, blid dame. Masse ungdom hadde stilt opp og jeg gldet meg til å få bøssa og starte runden.

Da jeg hadde fått bøssa - etter å ha bommet på køen med etternavnet mitt- for jeg har to etternavn- og det jeg trodde jeg var registrert på var jeg ikke registrert på. Så da var det ny kø igjen for å se omjeg sto oppført på det andre etternavnet mitt. Ja, så fikk jeg hendene fulle av småting jeg måtte ha med, bøssa og kart. Her burde jeg selvsagt fått pepperspray med istedfor brosjyre, ID- merke til jakka, reklame, klistermerke og pins etc.... Kanskje jeg kunne brukt pinsen til å forsvare meg? Nødnummer til politet sto faktisk på brosjyren da.

Så kikket jeg på kartet for å se hvilken rute jeg skulle gå. Han i køen før meg skulle bare rett rundt hjørnet å gå, hadde jeg fått med meg. Mens jeg ante ikke hvor jeg skulle gå...og lette febrilsk etter St.hans haugen på kartet...Neida, ingen haug der nei...og tilslutt fant jeg et kjent gate navn som jeg kjente...hausmannsgate og storgata...Det var rett i nærheten der jeg skulle gå. Jeg spurte en dame som jobbet for flyktninghjelpen om hvor jeg egentlig skulle gå. Og hun ante ikke og tok meg med til et oversiktskart som hang på veggen i menigheten...

"Du har rute 502...", sa hun på sørlandsdialekt.

"Du har det området som er lengst borte du i denne bydelen ser jeg..."

Og jeg så på kartet at der jeg skulle gå gikk en annen bydelsgrense og ingen andre ruter var så langt borte som min...

"Har du tid til dette tror du?", spurte hun litt sympatisk da hun så det var lang vei å gå...

"eh...øhhhh...joada, tid og tid... det er litt langt ned dit da..har du et annet kart, et annet område jeg kan gå?"

"nei beklager vi har delt ut alle områdene nå- så du må gå denne ruten...du kan jo ta bussen dit!", sa hun plutselig veldig positivt...

Hun var ikke like sympatisk lenger følte jeg, så sa tenkte jeg bare "javel, jeg for vel gjøre det da". Det siste jeg så da jeg gikk var plakaten med skriften:

"Vennligst kom tilbake med bøssene innen en time!"

Noe som overrasket meg av to årsaker; at man ikke skulle gå lenger enn det... og i tillegg ville jeg brukt over en time bare å komme meg frme og tilbake til dit jeg skulle gå.... men jeg gikk nå avgårde.

Området fant jeg fort frem til..og det var nå jeg angret på å være med på dette...

80% av de jeg møtte her snakket ikke norsk.... "I dont understand", fikk jeg høre hele tiden.

Mange så bare dumt på meg, eller glodde voldsomt ubehagelig på meg....Det lyste lang vei at jeg så ut som en jente som ikke helt hørte til dette strøket... uten å trampe noen på tærne her... Men jeg skillte meg betraktleig ut på flere måter... Vel det var det mest positive egentlig når de bare sa det her. Men da folk begynte å gnikke seg inntil meg når jeg sto ved ringklokken med ryggen til gata...da begynte jeg å få en dårlig feeling... Ja, det kom tom menn bort og liksom kom borti meg..mens de gikk rett frem på forttauet..så var det liksom nødvendig å ta en usving inntil meg der jeg sto og glise og glo?

JI et lyskryss satt en gjeng på seks-syv stykker tiggere som alle hilste og sa hei på et eller annet språk og søkte kontakt, men jeg latet som jeg ikke så det, og gikk videre for å komme bort til mitt område.

Videre gikk jeg å spurte folk og det neste person sa mens han bare glodde dødt inn i øyene mine på en ubehagelig måte var;

"Jeg vil gjerne støtte DEG jeg", mens han så opp og ned på meg.

"Du støtter jo meg om du gir noen kroner til tv- aksjonen", svarte jeg høflig og bestemt.

Det funka dårlig det... For han svarte:

"Nei, jeg vil støtte DEG jeg søta... Støtte DEG. Du må jo få igjen noe du også for å gå rundt med bøssa..."

Jeg snudde på helen, og gikk, og tenkte...nei,nei, nei- hva slags folk er det som bor her?! Ser jeg ut som jeg er het for å sjekke opp folk eller bli sjekka opp av tapere?! Ja, sorry - sånne kaller jeg tapere.

Så jeg fortsatte og neste person jeg snakket med, ble det ikke bedre med.

Jeg sa som vanlig; Hei, vil du støtte Tv- aksjonen "på flukt fra krig"?? Han gliste mens han ristet på hodet og så sa han:

"Vil do ha hasj, hasj?" så gjentok han det en gang til da han så overraskelsen og forakten i øyene mine. "Hasj-hasj", gliste han. Jeg så bare dumt på han og sa neitakk, litt byskt...Så tenkte jeg; skitt, tenk om han ble sur nå fordi jeg så dumt på han...okey, Camilla...nå går du vekk herfra med en jævla gang.... Jeg tok opp telefonen min og ringte mamma og fortalte hva jeg opplevde...Og hun ba meg gå hjem med den bøssa med en eneste gang, og fortelle flyktninghjelpen at det var idiotisk å sende en jente alene ned til det strøket der. Jeg bestemte meg for å gå innom Deli De Luca og ta ut penger å putte i bøssa og levere bøssa. Der jeg gikk var håpløst, ekkelt og farlig. Plutselig fikk jeg øye på et kjent ansikt borte ved politistasjonen - og jeg løp bort til henne og kastet meg rundt henne og følte meg med et litt tryggere. Hun gav meg penger på bøssa, og syntes nok litt synd på meg.

"Huff, og huff a mei...Ja, sånn er det å være pen!"

Da jeg kom opp til meningheten igjen spurte to litt eldre damer bak registreringspulten hvordan turen min hadde gått... Og jeg svarte: Helt forferdelig! så forklarte jeg hva jeg hadde opplevd, og de svarte:

"Huff, og huff a mei...Ja, sånn er det å være pen!"

Og jeg kjente at jeg ble enda mer provosert av den kommentaren - den var sikkert ment fint fra de- det virket som de mente den bare godt. For de så litt bekymra ut når jeg forklarte dem episodene.... Jeg svarte;

"Det har ingenting med det å gjøre om man er pen eller ikke, men det er ikke forsvarlig å sende en jente alene ned i det strøket forå be om penger! Det hadde ikke hjulpet om man var flere jenter heller"

De ba meg fylle ut en rapport og skrive ned dette. Slik at de kunne kartlegge dette, slik at det ble en mann som tok seg av den ruta neste år.

Så det var min første erfaring som bøssebærer.

Hva går pengene til?

Pengene går til flyktningleire, utdeling av mat og nødhjelpsutstyr, husly, utdanning og juridisk bistand. Pengene blir fordelt mellom colombia, DR Kongo, Sudan, Somalia, Det okkuperte palistinske området, Afghanistan og Pakistan. I tillegg vil pengene være avgjørende for å kunne starte hjelpearbeid i land hvor nye konflikter oppstår.

- og til dere som er så kritiske til at pengene ikke kommer frem og bruker det som unnskyldning til å ikke bidra; så spurte jeg om dette også: 92% av pengene går direkte til flyktningene! Så det er verdt å støtte aksjonen :) Om du ikke har støttet ennå kan du ringe givertelefonen på tlfnummer: 820 44 110 og gi 200,- kroner automatisk.

Bare husk; ikke gå alene som bøssebærer!
 

 

 

3 kommentarer

Morten

26.okt.2010 kl.00:40

wow, glad jeg ikke gikk som bøssebærer ;)

Camilla

27.okt.2010 kl.00:41

Morten:hehe, ja det kan du si! ;)

01.nov.2010 kl.23:48

Nei, uff... Stakkars lille deg... Mye man må tåle bare for å samle inn noen kroner til jenter som blir voldtatt og drept hver dag.... Du må for all del ikke gå alene i Norge! Her er det farlig vettu....

Skriv en ny kommentar

Camilla

Camilla

26, Oslo

Heihei og velkommen til min blogg! Jeg er en 25 år gammel jente fra Hønefoss. Vennene mine kaller meg Tingeling!Jo, hvorfor det - får du nesten spørre dem om. På bloggen min skriver jeg om alt mulig som opptar meg og om noen glimt fra livet mitt; minner, vennskap, astrologi, drømmetydning, litteratur du burde kikke på, tips og råd om livet og mye mer!

Kategorier

Arkiv

hits