"Sjarmør og Tyrann" - Psykopaten Del. 2

Har du hørt om "Alle mot èn prinsippet"???

Psykopaten anvender alle mot en prinsippet. Noen av dem anvender dette MYE...

-Og over tid mener jeg at det kan være psykisk skadelig for den personen som hele veien blir utsatt for dette.

Hvorfor det egentlig?

Jo, over tid kan nemlig det endre tankegangen din på en negativ måte. Som igjen gjør at du kan begynne å forandre personligheten din -  på den måten med at du får mindre tro på deg selv. I begynnelsen kan "alle mot èn prinsippet" "bare" være slitsomt, og du bryr deg ikke så mye om det for du tenker kanskje ikke så mye over det. Kanskje legger du ikke merke til taktikken med at psykopaten bruker dette heller?

"At alle andre mener og synes dette", bare ikke du"

Psykopaten poengterer nemelig sine meninger og "latterliggjøre" dine ved å bruke denne taktikken. Du kan til og med le av det litt - og til og med synes det er komisk av og til å høre på dem når de prøver å overbevise deg om sine meninger ved legge frem sine meninger som "at alle andre mener og synes dette", bare ikke du. Men ovet tid, er dette ikke bra for den som blir gjentatte ganger utsatt for dette.

  1. Det kan bryte ned selvtilliten din.
  2. Den kan få deg til å føle deg mindre intelligent.
  3. Den skaper forvirring omkring dine egne tanker - meninger- ytringer - moral og verdier.
  4. Den kan få deg til å tro at det er du som hele tiden tar feil eller gjør ting galt.
  5. Du kan begynne å tvile på ting som før var helt innlysende for deg og din verden.
  6. Du kan begynne å føle og utvikle tanker om at det er deg det er noe galt med.

Hvordan bruker psykopaten taktikken?

Jo, psykopatene påpeker hele tiden at "alle er imot deg, ingen er enige med deg", selv om dette ikke er sant.

Bilde: lånt fra google.com

Noen ganger påpeker de dette så direkte som det står skrevet over. Noen ganger pakker de det mer inn slik at du ikke like enkelt kan tyde hva de egentlig sier.

Selv om "en mot alle prinsippet " anvendes av psykopater, er dette ikke en manipulasjonsteknikk, men et meget viktig trekk for psykopaten i det spillet av makt som utøves.

Dette prinsippet anvendes også på den måte at en "later som eller prøver å få massen til å lydig gjøre som lederen sier" (sitat fra en ekspert) For eksempel det å gå mot en person eller gruppe.

Selvsagt kan vi alle bruke setningen som er bygget opp rundt ordet "alle synes det og det".

Her er noen eksempler på hvordan man kan ordlegge seg:

"Alle i Norge synes vi betaler altfor mye i formueskatt, synes ikke du også det?"

"Alle synes han er litt rar da... han bruker alltid å spise så rare ting på brødskiva si også. Skjønner ikke at du ikke synes det du også?"

"Ingen likte måten hun klenget  på sjefen på julebordet - det var litt drøyt, synes du ikke? Han er jo gift med Ingrid!?"

Det er jo noen eksempler vi alle kan lire av oss innimellom. Da mener jeg selve setningsoppbyggningen med å bruke "ingen synes" og "alle synes" etc.

Litt manipulerende er det kanskje. Men vi alle kan være det (der sa jeg alle jeg også!). Flesteparten av oss kan overdrive litt noen ganger; legge på litt mer action ved å bruke "alle mente, alle synes, alle tror, alle mener". Vi liker kanskje å få frem et poeng ekstra tydelig, og kan underdrive og overdrive ting som hender. Man er ikke psykopat selv om man kanskje gjør dette noen ganger. (Det er mange andre egenskaper rundt psykopaten i tillegg som har noe å si).

Men med psykopaten gjelder dette i mye sterkere grad - og med mer mer innvirking og med en veldig spesiell hensikt. For psykopaten anvender dette prinsippet for å få makt over deg. Og IKKE som en tilfeldig mening de er spsesielt engasjert ovenfor der og da, og at de derfor ordlegger seg litt dumt.

...og ja, over tid og ved tett kjennskap til psykopaten kan han/hun hjernevaske deg.... uten at du selv merker det!

Anvender noen dette på deg?

Det skumle er når psykopaten begynner å grave på personligheten din - for tro meg - det vil de gjøre. Noen tar det litt tid med før de begynner; de må komme under huden din først. Få tilliten din, vurdere deg, se deg an. Så det vet hvordan de skal gå frem for å få "riktig reaksjon" fra deg.... (altså, ikke skremme deg bort blant annet).

Klarer du å se det selv når du begynner å forandre deg selv?

Når du begynner å tvile på selve personligheten din og forsøker å endre sider ved deg selv?

Kanksje du ikke har forandret deg bevisst heller, men bare plutselig blitt annerledes. Vennene dine sier du har blitt mer stille og innadvent, kanskje? Eller er du kanskje like livlig som før utenpå - men mer anspent inni i deg, men vet ikke helt hvorfor du er så usikker?

Kanksje har du fått høre at "alle synes du er altfor flørterte", mange ganger siste tiden. Så du begynner nå å smile litt mindre til folk? Eller kanskje du lar være å spøke like mye som før på fester?

Klarer du å merke om dine meninger om alt mulig har endret seg - er det fordi du har blitt mer voksen og intelligent, sier du? Er det sant eller er det noe du sier til deg selv bare..... Eller er det fordi mange av dine meninger har blitt latterligjort og du har fått høre mye at "alle synes du er så barnslig og fjollete når du diskuterer?"

Kanskje er det bare klesstilen din som har forandret seg? - eller andre ting ved deg selv? Klarer du å se det selv når du begynner å bli forvirra over hva du pleide å mene før om bestemte ting? Ting som før var så selvsagte for deg, men som du nå ikke helt vet hva du mener om lenger.

Hva fikk deg til å endre mening om ting - deg selv - eller bli usikker hvertfall? Eller hvem.....fikk deg til det....

Da er du sannsynligvis utsatt for en som anvender dette maktprinsippet over deg.... Har du eller opplever du i dag noen som får deg til å føle noe lignende???


Bilde: Lånt fra google.com

Det er unødvendig å tro på en overnaturlig kilde til ondskap; mennesket er selv i stand til å begå enhver grusomhet. Joseph Conrad

4 kommentarer

M

13.okt.2010 kl.21:26

Jeg vil bare takke deg for at du tar opp dette temaet. Jeg har nettopp kommet meg ut av et forhold hvor jeg ble manipulert så til de grader uten å forstå selv at det var dette som hendte. All tro på meg selv forsvant og jeg gikk fra å være en gledesspreder til et nervevrak på under ett år. Jeg kommer til å følge bloggen din nøye fremover da jeg synes det er et veldig viktig tema. Nok en gang, takk for at du skriver om dette her :)

Camilla

14.okt.2010 kl.10:15

M:Først og fremst - godt du har kommet deg bort! Det er nå du begynner å våkne, forstå hva som har skjedd. Det betyr ikke at det er lett å forstå- hvertfall ikke å akseptere. Det er ikke en enkel prosess som ligger foran deg, men bare det å forstå at du har blitt manipulert og psykisk mishandlet er mange skritt på veien. Da har du allerede gått langt ;)Så nå er det bare å gå med rak rygg videre og bygge deg opp igjen. Utadvendte gledesspredere er typiske offere til psykopater - det kommer et innlegg om dette også. Egentlig "misunner" ofte psykopaten disse livsglade personene - men de klarer ikke å bli det på en ekte måte selv...Derfor begynner de etterhvert å bryte den "glade deg personen" ned... De nærer seg på deg...og det som skjer er det du selv sa; man blir et nervevrak.... Nok en gang; godt du har kommet deg vekk. Følg med videre, for det kommer mer opplysende innlegg fremover ;)

Angel&Devil

15.okt.2010 kl.22:30

Jeg vil bare anbefale en bok jeg sitter å leser nå. "Du kan helbrede deg selv" med Louise L. Hay. Den omhandler hvordan mennesker lar seg bli påvirket av sine egne tanker og av folk....denne har hvertfall fått meg til å åpne meg og innse at jeg kommer til å bli et bedre menneske fremover. Man må finne sin indre styrke,den kan ingen andre enn DU finne. Så elsk deg selv så kommer du langt,kanskje du til og med slipper å møte flere psykopater og kan tilgi de. For deg selv.... jeg har hvertfall satt igang en prosess hvor jeg skal jobbe med å tilgi og ønske de som har såret meg alt godt. På den måten "helbreder" man seg selv og kommer veldig styrket ut av det man har opplevd. Kanskje du tenker..hva?!?!?! tilgi han/henne?? hahahaha...men...les boken så skjønner du hva jeg mener..

Camilla

17.okt.2010 kl.15:14

Angel&Devil:Den boken er gull verdt, den er skrevet av en dame som fikk diagnosen kreft, og helbredet seg selv! Jeg har den og har lest den - og jeg forstår helt hva du mener. Jeg gir mine venner som har vært gjennom tøffe ting det samme rådet.TILGIVELSE- for sin egen skyld. Kloke ord fra deg og takk for en godt råd- det er i seg selv det ligger - det er jeg helt enig med deg i!Jeg har tilgitt de som har gjort meg ondt/vondt - det var ikke enkelt- men hadde jeg ikke gjort det- hadde jeg endt opp sint så sint....for jeg vet det er en sykdom de selv ikke kan noe for/kontrollere...og de forstår ikke hva de har gjort av vondskap heller...det er det som er det uforståelige for de som har hatt med psykopater å gjøre. Derfor må en tilgi, for å gå videre.Psykopaten kan du aldri forandre eller gjøre noe med.

Skriv en ny kommentar

Camilla

Camilla

26, Oslo

Heihei og velkommen til min blogg! Jeg er en 25 år gammel jente fra Hønefoss. Vennene mine kaller meg Tingeling!Jo, hvorfor det - får du nesten spørre dem om. På bloggen min skriver jeg om alt mulig som opptar meg og om noen glimt fra livet mitt; minner, vennskap, astrologi, drømmetydning, litteratur du burde kikke på, tips og råd om livet og mye mer!

Kategorier

Arkiv

hits