"Sjarmør og Tyrann" - Psykopaten Del.1

"SJARMØR OG TYRANN" DEL. 1

Den setningen gir meg ubehagelig gåsehud nedover ryggen. Navnet er fra en fantastisk bra bok jeg kjøpte for snart nøyak tig 3 år siden.

En trist oktoberdag bestilte jeg den i all hemmelighet fra en bokhandel på et lite senter på St. hans haugen. Jeg husker jeg følte meg en smule dum da jeg måtte spesialbestille den, for det var ikke en bok de vanligvis solgte. Det var mer en faglig bok for de som spesialiserte seg om psykopati, forklarte damen i kassen. Men jeg var bare nødt til å finne svar på ting som ulmet i meg. Jeg var nødt å finne ut om en som sto meg nær hadde slike psykopatiske trekk....

"Sjarmør og tyrann - en innsikt inn i psykopatenes ofre" het boka.

Hvorfor skrive om psykopati?

Jeg har lenge villet skrive et innlegg om psykopati eller psykopater. Nå har jeg bestemt meg for å skrive flere innlegg fremover, siden temaet er så bredt. Jeg vil skrive om blant annet dette:

 • Hvordan vite om noen er en psykopat
 • Psykopat testen
 • Å leve med psykopater
 • Psykopatens offre
 • Hvem som er det typiske offeret til psykopaten
 • Psykopatens kjennetegn
 • Psykpatens teknikker på å manipulere
 • Hersketeknikker de anvender
 • Andre vesentlige trekk
 • Psykopati
 • Forskjellen på kvinnelige og mannelige psykopater
 • Det å være kjæreste med en psykopat
 • Oppvekst med psykopater
 • Mulige konsekvenser ved å leve med psykopater
 • Hvordan vinne over/avsløre en psykopat
 • Metoder på å ikke la psykopaten ta innersvingen på deg
 • Hvordan komme seg vekk
 • Eksempler fra virkelige hendelser

 


Bilde: Lånt fra google

Ikke at jeg er noen ekspert på området - men jeg vil likevel påstå at jeg vet ganske mye om dette emnet - både gjennom litteratur og mine egne, familie og venners erfaringer. Jeg har lyst å dele dette med dere.

Det er en stor sannsynlighet for at du har en eller flere psykopater i livet ditt i dag. Det kan være en kollega, sjef, venninne, kompis, kjæreste, x- kjæreste eller familiemedlemmer. Forhåpentligvis kan det å ha økt kunnskap om  psykopati hjelpe deg å håndtere de bedre eller noen ganger å luke de vekk fra livet ditt.

Viljedeterminisme

I dag skal jeg skrive om viljedeterminisme - en av psykopatens viktigste hersketeknikk.

Bilde: Lånt fra google

Viljedeterminismen - en farlig hersketeknikk!

"....Onani er en af sundhedens aller farligste fiender, og desto farligere, fordi denne last læres og øves i en alder, hvor man endnu ikke har forstand nok til at indse det fordærvelige [...] Kunne man kaste et blik ind i sindssygsanstalters befolkning og gennemskue årsagerne til de ulykkeliges sørgelige tilværelse, da ville man forbavses over, hvor stor en rolle selvbesmittelse spiller som kilden til mange sindssygdomme [...] Der kan udvikles brystsyge, hjertesygdomme, rygmarvstæring med alle dens følger, forstyrret fordøjelse, hæmorrhoider [...] Først tabes hukommelsen [...] og derefter sløves de andre intellektuelle evner [...] Den form for sindssygdom, der hyppigst kan udledes af onani, er fjollethed..."                      - Thornams Sundhedslexikon  (1895)

Har mennesket fri vilje?
Ja, vil kanskje alle si.
Men hva vil det si å ha fri vilje egentlig?
Det kan omfatte så mye det. For hva slags frihet snakker vi om egentlig?

Frihet fra tvang - som har med etikk å gjøre.
Frihet fra årsaker - som kan være tilfeldigheter og ikke bevisste valg.
Eller frihet som kommer av egne bevisste valg og dermed er styrt av viljen.
Der er kun det sistnevnte som motsier viljedeterminismen.

Bilde: Lånt fra Google

Men hva er viljedeterminisme?

".....Viljedeterminismen er teorien om at viljen kan bli påvirket og styrt uavhengig av bevisste valg slik at en ikke kan velge å ikke la seg styre av en påvirkning, og derfor er en selvmotsigelse fordi vilje nettopp er definert som egenskap for bevisste val
g. ..."


Teorien avviser derfor egentlig at vilje eksisterer. Videre at et menneske blir i praksis redusert til en bevisstløs maskin som er direkte styrt av f.eks:

 • kjemiske stoffer i kroppen
 • hva andre mennesker sier
 • onde ånder eller gode ånder
 • sykdommer
 • eller egne følelser

Viljedeterminismen er verdens farligste hersketeknikk, for med den kan en konstruere årsak og virkning som det passer en.

Viljedeterminisme er en løgnaktig teori om hevder at mennesket ikke har fri vilje men er i bunn og grunn en tankeløs "maskin" underlagt arv og miljø. Teorien legitimerer også brudd på ytringsfriheten siden en person da blir ansvarlig for det andre gjør på grunnlag av meninger. Dersom mennesket ikke har fri vilje vil blant annet rase bestemme menneskets handlinger uten at mennesket kan styre dette selv. En rasist vil derfor f.eks. hevde at visse raser er født onde.

Bilde: Lånt fra Google.com

Hjernevasker deg

Psykopaten hjernevasker deg til å tro på viljedeterminismen, slik at en kan tillegge hvem som helst ansvar for å ha viljedeterminert andre til å mene eller gjøre handlinger. For å sette det litt på spissen har du et eksempel;

Hvis du går over på rødt lys, kan du bli beskyldt for å påvirke andre til å gjøre det samme... og igjen bli beskyldt for å ha drept dem om de blir overkjørt av en bil på den måten.

Det er nesten ingen mennesker som i dag forstår at påvirkninger aldri er determinerende, fordi de er tilhenger av viljedeterminismen, psykopatens viktigste hersketeknikk.

Et annet eksempel:

Storm i et vannglass - psykopater er gode på nettopp dette!

Jeg har en venninne som har vært utsatt for et stygt overgrep. Hun er derfor redd for å gå alene visse steder om natten. Vi var på kino en kveld, og det var høsten og litt små kaldt. Jeg gikk med ullstrømper og et tweed - skjørt til knærne og en lang vinterkåpe denne kvelden (ja, dette er vesentlig i historien). Så hadde jeg på meg noen varme sko, med to søte snøballer på lissene.

Da vi hadde vært på kinoen, spurte hun meg om jeg ville følge henne nedover til bussen, for hun synes det var ekkelt å gå alene. Og selvfølgelig gjorde jeg det, men måtte da si fra til en person jeg skulle treffe på en kaffe at jeg ville bli ti- femten min forsinka pga dette. Det var ikke noe problem og vedkommede tilbydde seg og bli med meg for å følge venninnen min. Vi ble stoppet i Karl Johan av to menn som lurte på hvilken nattklubb de kunne gå på som var åpen (de var turister) og venninnen min så jeg at ble litt engstelig.

Så da vi traff den personen jeg skulle møte på kaffe, fortalte venninnen min om de to mennene og at det var godt vi skulle følge henne. Hun takket så mye. Han smilte til henne og sa at det var jo ikke noe problem at Camilla og han følgte henne.

Da venninna min gikk, ble hele situasjonen snudd på hodet.

Bilde: Stormen i vannglasset......

Jeg og denne personen skulle egentlig ta en kaffe....men han møtte meg en isfront i det hun hadde gått. Det sjarmerende smilet var borte, han som akkurat hadde gitt venninnen min en klem sto nå helt stiv og sur med hendene i lommen og kroppen vendt vekk fra meg. Hva er veien spurte jeg?

Vi kunne like godt dra hjem,sa han, fordi jeg hadde ødelagt heeeeeeele kvelden. Jeg skjønte ikke noe, men videre forklarte vedkommede at det var min skyld at vi hadde blitt stoppet i Karl Johan av de ekle mennene.

Fordi jeg gikk med skjørt midt på vinteren! Dessuten var jakka mi rød - og det vekket oppmerksomhet. Og skoene mine var det noe i veien med, for de hadde sånne søte "snøballer" på lissene, som var altfor "se på meg jeg er søt og uskyldig - du bar beeeeeeer om å bli voldtatt - du skal liksom se så uskyldig og jentete ut", som han i en nedlatende tone. En sånn tone som viser han avskyr deg.

Ler du nå?

Jeg lo det vekk nemlig. Det hjalp ikke.

Nei, fordi han forsatte å fortelle at å gå med skjørt midt på vinteren var ikke normalt, og jeg satte min venninne også i fare ved å gjøre dette. Ingen andre jenter gjorde det. Det var rett og slett helt idiotisk, sa han tydelig forbanna. Uansett hva jeg svarte tilbake, kom jeg ingen vei. Da er du nødt å legge frem 100% sikre beviser om trent for hva du snakker om og din mening.

På bussen på vei hjem fikk jeg sms av min venninne:

"Tusen takk for at dere fulgte meg, Camilla. Takk for en super kveld!"

Jeg slettet meldingen med en gang med en trist, tom følelse.... Orket ikke svare henne engang.

- Fordi personen som satt ved siden av meg, ville ikke lenger ta en kaffe med meg, ville ikke engang se på meg, eller snakke til meg. Kroppssignalene han sendte var at "jeg var dum, vrien, håpløs, billig, sånne som meg ba om å bli voldtatt, satte min venninne i fare" etc.

"Om du blir voldtatt, er det din skyld, ikke kom til meg å grin da"

- Jeg og min mening, og min person, og mine strømper og skjørt og min røde kåpe - det var DET som kvelden ble dreiet innpå.... og selv om jeg argumenterte som en tulling om at skjørtet var langt og var fra HM`s høst kolleksjon, at strømpene var av ull, skoa var vintersko, flate uten heler engang og kjempevarme på innsiden, at jeg likte rødt og at jakka var lang.... Så hadde jeg ingen forskningsbeviser som jeg kunne slenge i fanget på vedkommende...slik slike personer argumenterer at du må gjøre om du skal ha en liten smule mulighet for å ha rett i din mening.

"Ingen jenter jeg kjenner går i skjørt om vinteren", sa han om og om igjen. Du bare ber om det liksom. Om du blir voldtatt engang så ikke kom til meg å grin, for jeg har advart deg. "


Bilde: Lånt fra Google.com

Et annet eksempel:

I 1999 trakk Calvin Klein en kampanje tilbake kunne en lese i VG den gang.
Calvin Kleins sin siste annonse for barneundertøy ble beskyldt for å være pornografisk! Selv om barna hadde underbukse på seg og bildet er ikke annet enn et sort-hvitt fotografi av to barn som hopper opp og ned på en sofa. Resultatet var at de måtte trekke tilbake en hel kampanje for barneundertøy som rystet store deler av det amerikanske folk. Ifølge nyhetsbyrået AP nølte ikke Calvin Klein med å stanse kampanjen da de negative reaksjonene strømmet på. Blant annet fra Donald Wildmon, president i foreningen «American Family Association».

Han uttalelse var at:

Enten vi liker det eller ikke, så har vi pedofile i dette samfunnet. Alt vi gjør for å bidra til at de blir opphisset, er uansvarlig og ødeleggende. Bildet er ikke mindre enn pornografisk".

Bernard Yenelouis i «the International Center for Photography» på Manhattan mener at kampanjen var ufarlig, og at bildet lignet et vanlig familiefoto. Denne saken viser at det skal ingenting til før noe kalles pornografisk selv om det faktisk ikke er det.

Her er bildet fra kampanjen til Calvin Klein:

- synes du dette er pornografisk?

Kilde og bilde fra: http://radikal.net/filosofi/psykopati/ og www.blaatt.net

16 kommentarer

Morten

03.okt.2010 kl.19:04

Liker bloggen din :)

Camilla Tolaas

04.okt.2010 kl.09:24

Morten:Takk for det ;)

06.okt.2010 kl.22:18

er det eirik du sikter til?

S

08.okt.2010 kl.16:24

Bra innlegg! Skummelt å tenke på at man kan ha slike mennesker i livet sitt :O

densorteengelen

08.okt.2010 kl.21:19

Bra! Syns det er flott at du tar opp dette temaet. Har selv vært sammen med en psykopat og vet hvor redusert man blir som mennenske.

Håper jenter leser det du skriver fremover sånn at varsellampene blinker og de kommer seg unna.

Kommer iallefall til å følge med på bloggen din!

Sven Fernandes

11.okt.2010 kl.01:47

Utrolig tøft gjort av deg å skrive om dette her. Jeg vet veldig godt hvor vanskelig det er å ta avgjørelsen om å fortelle andre om dette. Man har en følelse av at man ikke vil bli trodd. Slik som det også er i dagliglivet.. Man møter tvil fra folk rundt seg. Ingen vil høre om ting de ikke kan forstå! Logikken er fraværende..

Det at du velger å dele den kunnskapen du har om dette på denne måten på bloggen din, til nytte for andre, har jeg stor respekt for!

Jeg vet skremmende godt hva det vil si å være offer for vilje og skyld spillet, og det bør ikke undervurderes. Det ødela mye av mitt liv, og på et tidspunkt kunne det når som helst ha resultert i en kule i tinningen. Heldigvis våknet jeg tidsnok.. Men skadene av det vil merkes i lang lang tid.. Det som "reddet" meg omsider, var kunnskap. Så ærlig talt Camilla.. Jeg er stolt av deg! Denne bloggen er en oase av kunnskap. Jeg digger den:-)

Camilla Tolaas

11.okt.2010 kl.15:52

Sven Fernandes:Tusen takk for en tilbakemelding som dette!Det er sånne tilbakemeldinger som gjør at jeg føler det er viktig å skrive om "vanskelige, ømme" temaer som dette er. :)Det er virkelgi sant at kunnskap om emnet er viktig. Særlig fordi de "typiske psykopatene" ikke alltig er slik som de typiske psykopatene blir fremstilt i bøker, film etc. Det er ikke slik som på film alltid. Ta f.eks "american psyco" hvor psykopaten her er en glatt, overfladisk morder som banker opp/dreper kjæresten bak fire vegger og går på jobb etterpå.... Jeg vet godt hva du har vært gjennom - sammen står vi sterke, Sven! :)

PS! stolt av deg og! :)

12.okt.2010 kl.14:57

Hvis det er x-en din, kjenner jeg jenta han er forlovet med nå. Burde hun advares?

Måten du vinklet bloggen din, virker det som det meste sikter til han. Er det slik denne gangen også?

Camilla Tolaas

12.okt.2010 kl.17:33

densorteengelen: Så bra du synes det :)Ja, det setter sine spor der og da - og i ettertid. Gode venner og familie som støtter er alfa og omega til å komme seg vekk. Om det kan hjelpe bare en jente eller gutt til å åpne øynene sine; så er det flott! Ja, det er bare å følge med videre!

Camilla Tolaas

12.okt.2010 kl.17:34

S:Takk, for det. Det er skummelt å ha de der for lenge, da kommer de som regel under huden på deg, og det kan være skummelt...

Cha

12.okt.2010 kl.19:39

veldig bra innlegg, begynte nesten å gråte da jeg leste det... kjenner meg så igjen i det du skriver. kom nettopp ut av et forhold hvor jeg har blitt psykisk og fysisk mishandlet, MEN savner allikevel denne gutten jeg elsket. sykt! skummel hvordan en person klarer å vri alt over på en selv, og få en til å tro på det! takk for at du tar opp dette temaet. skal virkelig lese bloggen din videre..:)

Camilla Tolaas

12.okt.2010 kl.20:03

Cha:Føler med deg.Det er nettopp det som er det vanskelige i slike forhold; Det er ikke bare vonde stunder du har opplevd med han sikkert,du har sikkert hatt det fint med han også- eller despereat prøvd å føle deg lykkelig de gangene du følte ting var i balanse hvertfall mellom dere. Men så smeller det igjen, og han klarer å fa alt til å være din skyld. Over tid, blir man ganske utkjørt...Det er endelig godt du har kommet deg ut av dette forholdet.Du skal være stolt!Psykopater er mestre til å knytte sterke bånd som det er tungt å komme seg ut fra. Gjerne lenge etter du har kuttet forbindelsen med han også, han har innvadert noe i deg - så det er normalt å føle slik du gjør. Og om du nettopp kom ut av et slikt forhold, hvor du har blitt psykisk og fysisk mishandlet, forstår jeg at det er tøft og at følelsene svinger den ene og andre veien... Det tar tid og ikke bare tid, men du må gjennom en prosess å helbrede det som er skadet i deg etter et slikt forhold.I et øyeblikk er du glad du er videre, og i neste så elsker og savner du han. Dette er helt normalt for mange, tror jeg. Men ikke bare la det gå tid,jobb med å gå gjennom berg- og dalbanen det er å komme seg videre. Du vil vokse hver dag.Ikke vær flau for å oppsøke hjelp også - ikke vær flau for å si du det du føler på til de nærmeste. Det er ikke alltid de vil forstå deg og dine følelser (for det gjør en ikke selv heller alltid), men de vil være der for deg!:) masse lykke til ;)

Sterk, men svak.

06.okt.2011 kl.12:35

Vil bare understreke det samme jeg sliter med. Savner han! Stusser på denne følelsen. Det skulle vel vært en befrielse? Men det er vel som nevnt tidligere her at man har gode stunder. Og noe sier meg de er overdrvent intense? Ergo ennå mer makt over "offeret". At andre savner disse type menneskene gir meg styrke. Men savnet etter han vil være der lenge :( Og det gjør vondt.

Camilla Tolaas

07.okt.2011 kl.23:00

Sterk, men svak.: Ingen kan bare være sterk. Tror de fleste mennesker er både sterke og svake - på sine ting. Savnet etter en psykopat er ofte sterkere enn om det hadde vært en helt normal person du var sammen med. Ja, er enige med deg at de er overdrevent intense- og en deler selfsagt fine øyeblikk sammen også. Ogen type kjærlighet som er forvridd - men som kan føles så sterk ut. Så ja, jeg tror mange som har vært sammen med en psykopat - kjenner på de samme følelsene - og en skammer seg over de i neste øyeblikk. Jeg savnet min psykopat kjæreste også - lenge etter jeg avsluttet forholdet med han - og lenge etter at jeg sa han var historie til de nære rundt meg. Fint hvis det gir deg styrke at andre føler det likt. Jeg forstår hvertfall veldig godt hva du mener. Det er ikke farlig å kjenne på de savn følelsene - og ikke vær redd for å våge å si de til dine nærmeste venner heller. Det er menneskelige, normale følelser tror jeg. Etter hvert gjør det mindre vondt ;)

Anonym

12.nov.2011 kl.16:13

Mer fokus på dette takk!!! Og helst i avisene som mine nære leser, de leser ikke på nett eller googler.

Nettopp ute av et slikt forhold, var ikke klar over det før det var for sent, vi fikk barn sammen!

Blir møtt uten støtte og forstpelse av nære rundt. Mistet venner og familie.

Ingen forspt alvoret og redselen min.

Ingen forstår hvor mye og alvormig det var, selv ikke jg før jg fikk hjelp til åmse det og oppdager mer og mer døgnet rjndt etter avstand fra ham.

Barn skal ha samvær med ham!

Jg er bekymret over hans omsorgsevner.

Han manipulerer nære rundt fra min side til å støtte ham, jg mister venner og familie.

Livet mitt er et helvete - som nybakt mor kjemper jgnå for å bli trodd og for at barnets beste blir ivaretatt. Eksen min krever full foreldreomsorg!

Camilla Tolaas

14.nov.2011 kl.00:30

Anonym: Klart det skulle vært mer info der ute om dette - det mangler på det! Print ut, les, sett deg inn i ting. Skriv ting ned. Om du nettopp har kommet ut av et slikt forhold - vil du nå gå en prosess i møte med mer og mer ting du kommer på som kanskje vil sjokkere deg selv at du ikke så, gjorde noe med, eller aksepterte. Les det du kommer over - og få kunnskap selv om ting - for det er det ENORM makt i til deg selv og fremover i.

Ja, dette hørtes forferdelig vanskelig ut. Jeg venter selv en liten jente, og tanken på at det skulle ha vært med han jeg var sammen med før - er utenkelig vond. Så jeg ser godt den at dette her må være j.... tøft for deg. Det mest triste er at du ikke blir møtt med forståelse fra de rundt deg - særlig din egen familie og venner. Det er ikke uvanlig faktisk - det er vanskelig for mange å fatte situasjonen - og faktisk tro på det du sier til dem. Det finnes ikke logikk ofte for de som ikke har erfart det selv. Også er en jo selv blind en stund - og noen i flere år - før en ser tydelig hva en har med å gjøre og har opplevd. Du trenger virkelgi noen som tror på deg - og støtter deg. Dessverre er ikke den hjelpen alltid den du får av de nærmeste. Jeg har sagt det før her; jeg fikk hjelp fra en helt fremmed jente faktisk til å se ting tydelige enn noen gang. men jeg hadde og støtte fra venner og familie. Men så hadde jeg enkelte som sto meg nær i familie og i venneskrets som virkelig sviktet meg. De har jeg fremdeles problemer med den dag i dag å forstå. Nå vet jeg ikke detaljer her- men er det ikke noen måte du kan få avslørt han på? Det er de psykopatene som klarer å manipulere de rundt deg - som er de værste. Men det går an å få de avslørt... Tenk litt på det. Jeg kan trøste deg ed en ting; at han forsøker å få full foreldrerett - DET er vanskelig det. Du som mor, har så mye mer automatisk makt her. Takk og lov! Om du er bekymret for hans omsorgsevner - må de bunne i solide påstander du kan bevise. Ikke alltid så lett - men om det er alvrolige ting det er snakk om - så kan du klare det. Heldigvis, er det også sånn - at det ikke trenger å være slik at han ikke tar "godt vare" på barnet sitt- selv om han ikke gjorde det mot deg. MEN om du vet eller har sterk mistanke om at han også behandler henne dårlig - må du få det bevist. OG da - ja, da har du enorm makt. At du mister venner og familie i dette - er trist. Jeg føler virkelig med deg - det gjorde jeg og. De er ikke verdt å fundere så mye over. Blod er absolutt ikke tykkere enn vann, har jeg selv erfart. Få hjelp av noen som tror deg! Det ligger det så mye styrke i :)

Skriv en ny kommentar

Camilla Tolaas

Camilla Tolaas

27, Oslo

Camilla heter jeg! Jeg er 26 år og kommer opprinnelig fra Hønefoss. Blogging er for meg givende på flere måter. Jeg har vært gjennom mye i livet på godt og vondt - og synes det er fint å dele erfaringer. Her deler jeg også glimt fra hverdagen min.

hallo

Kategorier

Arkiv

hits