Bruk fem minutter - å få mer penger i fremtiden!

Drømmer.... Hva er dine drømmer?

Jeg har begynt å tenke fremover for tiden.

Altså, langt fremover. Siste tiden har jeg fått ny og veldig spennende kunnskap om noe som er nytt for meg..... Noe som jeg alltid har betraktet som enten;

 1. Kjedelig
 2. Angår ikke meg
 3. Angår ikke meg nok engang
 4. Forstår ikke noe av papirene
 5. Ikke vært interessert i å sette meg inn i det.
De uforståelige papirene har jeg bare lagt inn i permen min og aldri sett på de nøye. Pga alle de andre grunnene over; kjedelig, angår ikke meg x 2, uforståelig og ikke vært interessert i å forstå.

Skjønner du hva jeg snakker om?

Nei, det er meningen. Prøver å gjøre deg nyskjerrig litt til skjønner du. Men jeg avslører det straks altså! :)

Det hele begynte med å tenke over "100 ting jeg vil gjøre før jeg dør" og plutselig så jeg for meg at en god del av tingene jeg vil gjøre - det koster mye penger til sammen å skulle få til alt jeg drømmer om... Selv om ikke alt koster av drømmene mine.... Altså, jeg trenger å tenke lenger enn et år om gangen når det gjelder økonomi hvis jeg skal ha muligheten til å gjøre det jeg vil. Hver dag nå kommer jeg på flere ting jeg har lyst å gjøre før jeg dør....

I går kveld satt jeg lenge å kikket på bilder med en som viste meg hvor han hadde vært å reist i verden - og da fikk jeg en sterk drøm om at jeg skal dra til Thailand på en øy som heter Koh Chang......

Se på bildene-  fikk du og lyst? Tenk deg en bryllupsreise her da! ;)

Hvor har du lyst å dra i fremtiden?

Uvel av tall.....

Jeg er ikke veldig glad i tall alltid...

Men det blir litt svart - hvitt å si. Noen ganger blir jeg uvel rett og slett av å se på tall. Mens andre ganger er tall fasinerende gøy; som f. eks når jeg ser statistikk. Jeg elsker simpeltheten statistikk! Når jeg leser aviser, nettsider - så fyker øyene mine rett bort på overskrifter eller ord som "fakta", "statistikk" eller "prosentandeler".

Yes, jeg liker prosenttall - og det gjelder ikke bare når jeg ser salg- skilt i butikker, bare så det er sagt.

Okey, nå kommer vi til poenget her: Se på bildet under først....Har du sett en sånn før?

Det pleier å komme ca en gang i året  - og ende i en skuff hos de aller fleste. Stikkordet for hva jeg snakker om er:

FRIPOLISER

tata!!! Der kom jeg til poenget! Endelig, sier du.

Hva er fripolise?

Nesten alle jeg har snakket med de siste to ukene vet ikke hva en fripolise er engang! (Det visste ikke jeg heller for tre uker siden). Og dette er helt normalt. Både blant unge og de mer voksne og erfarne er det lite oversikt og lite tanker omkring dette. Du er kanskje også en av dem?
 • Jo, en fripolise kan du betrakte som en sperret bankkonto i et forsikringsselskap.
 • Saldoen den dagen du når pensjonsalder blir fordelt som månedlige lønnsutbetalinger til deg når du er pensjonist. 
 • Jo, større fripolisesaldo ---> desto høyere lønn!
 • Hvis du har byttet jobb noen gang- da har du sannsynligvis en fripolise!
 • Det er tidligere arbeidsgivere som opprettet konto for deg -og på en måte bestemte hvor fripolisen din ble plassert.
 • Nå har du valget til å bestemme dette selv.

90% av oss har fripolisene i Storebrand eller Vital og mesteparten er ubevisst om dette og har ikke valgt dette selv. Men er det lurest å ha fripolisen her for deg? Hvorfor vil du ikke selv bestemme hvor den bør stå - slik at du får best avkastning og betaler mindre renter? Det å flytte fripolisen koster ikke noe - du bare bestemmer deg for å gjøre det og så tar det noen minutter å fylle ut skjemaet! Resultatet: Lønnsomhet!

Kjedelig herk, sier du - tenk om igjen!

Fripolise og pensjon - for noe kjedelig herk, tenker du kanskje . Det kan hende du tenker det av noen av de samme årsakene jeg hadde før. Nå som jeg vet mer om det, er dette fryktelig spennende. Kunnskap gir makt, heter det. Jeg tror det stemmer om mye. Bruk fem minutter på å skumme gjennom litt på nettet eller her; så kan det hende du også får et nytt syn på dette med pensjon. Jeg er helt gira nå - og har lyst at de rundt meg må få øynene opp for hvor viktig og bra det er å bruke fem minutter på dette.

Pensjon, fripoliser.... ææææsj, så kjedelig tenker mange! De omtrent gjesper og vrir på seg når de høret ordet pensjon eller pensjonordninger etc.

Men hvorfor er det så kjedelig å vite om hva du kommer til å ha på din sperrede bankkonto som åpener opp utbetalinger når du blir pensjonist?

Okey, litt fakta om hva en fripolise egentlig er kommer under....

Fakta om fripolise:

 • Viser din pensjonsrettighet fra tidligere arbeidsforhold.
 • Utbetales i tillegg til annen pensjon fra du fyller 67 år.
 • Den er fullt betalt av tidligere arbeidsgiver, og kan ses på som en sperret konto frem til pensjonsalder.
 • Avkastning fra pengeplasseringen øker verdien på fripolisen, slik at du får mer i pensjon.
 • Det er store forskjeller i avkastning og gebyrer mellom selskapene som forvalter fripoliser.
 • Du kan flytte fripoliser, og samle dem dersom du har flere.
 • Fripolisen kan også inneholde uføre- og etterlattepensjon. Se kontoutskriften din.
 • Hvis du har fripoliser vil du ha fått en kontoutskrift i begynnelsen av juni. Du kan også sjekke på norskpensjon.no. Vil du vite hva du får i pensjon, se nav.no/pensjon.

 

Bare ett %- poeng høyere avkastning i 20 år gir 20% høyere årlig pensjon. Så du bør ha fripolisene der du tror du vil få den beste avkastningen over tid ;) Så da lønner det seg å samle dem/flytte dem for å øke avkastningen. Jeg liker prosenter altså!

Enorme verdier

Her er et utdrag fra en artikkel i aftenposten 27. 08. 2010

Norske fripoliser og pensjonskapitalbevis har en verdi på 124 milliarder kroner, fordelt på 1 million avtaler. Mange nordmenn har flere fripoliser, som er plassert i forskjellige forsikringsselskaper. Verdiene kan være avgjørende når du en gang skal innfri drømmen om det gode liv som pensjonist.

Mange vil nok bli overrasket over hva de har rett på, tror Midtbø.

Til tross for store verdier er kunnskapen liten om fripoliser. Bare én av fire nordmenn svarte at de vet hva en fripolise er, i en undersøkelse som Synnovate har gjennomført for Gjensidige. Blant kvinner var det kun 17 prosent som kjenner begrepet.

Folk i Oslo-området har klart bedre kunnskap om fripoliser enn andre. Her svarer én av tre at de vet hva en fripolise er.

Resultatene i 2010 er nesten nøyaktig like som i 2009. Pensjonsreformen har med andre ord ikke ført til noen økt bevissthet om fripoliser.

Når man slutter i en jobb hvor man har en pensjonsordning vil personens del av pensjonsordningen overføres til en fripolise, hvis man ikke fortsetter å betale på forsikringen selv.

Nå som ingen setter penger inn på pensjonskontoen lenger, vokser saldoen kun gjennom avkastning. Fripoliser øker i verdi ved at de årlig blir tilført overskudd fra selskapet som håndterer fripolisen.

Hvis du tidligere har hatt et arbeidsforhold i en privat bedrift hvor det var pensjonsordning har du sannsynligvis én eller flere fripoliser. Det samme gjelder dersom din nåværende arbeidsgiver nylig har gjort endringer i pensjonsordningen. Mange arbeidsgivere har sett at gamle ytelsespensjonsavtaler både er dyre, og gir bedriften høy risiko og store pensjonsforpliktelser. Derfor skifter mange pensjonsordning fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Med innskuddspensjon setter arbeidsgiver en sum penger på pensjonskontoen din hvert år omtrent som til en sperret konto, mens det er du selv som bestemmer hvor høy risiko du vil ta når pengene skal forvaltes.

Resultatet av den avsluttede ytelsespensjonen er at du får en fripolise. Slutter du i en jobb hvor du hadde innskuddspensjon, kalles pensjonspapiret ditt et pensjonskapitalbevis.

Både fripoliser og pensjonskapitalbevis er fullt betalte avtaler som du ikke kan sette inn mer penger på. Forsikringsselskapene tar en årlig administrasjonskostnad for hver fripolise. Noen tar mer enn andre. Dermed er det penger å tjene på å samle alle avtalene dine på ett sted. Samler du flere avtaler i én, reduserer du kostnaden, og mer vil gå til pensjonssparing. Samler du dem i et selskap med lavt administrasjonskostnad, sparer du enda mer.

Nå har du vært flink - og SMART!

Sånn, hvis du nå har lest ned hit- så har du vært flink. Jeg antar du nå har nå mye mer kunnskap om fripoliser/pensjon?

Om du har det og forstår viktigheten av dette - bør du nå sjekke fripolisene dine. Du kan gå inn på nettet å gjøre det med en bank- iD brikke eller du kan kontakte meg ( som jobber med dette til daglig nå ) og jeg guider deg eller hjelper deg til å finne beste løsning :) Kanskje har du allerede den beste løsningen - i såfall får du en bekreftelse på dette.

Så siste spørsmål: Er du smart nok til å gjøre noe med det nå i dag? ;)

Gjerne kontakt meg her på bloggen eller på mail: libra@live.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Camilla

Camilla

25, Oslo

Heihei og velkommen til min blogg! Jeg er en 25 år gammel jente fra Hønefoss. Vennene mine kaller meg Tingeling!Jo, hvorfor det - får du nesten spørre dem om. På bloggen min skriver jeg om alt mulig som opptar meg og om noen glimt fra livet mitt; minner, vennskap, astrologi, drømmetydning, litteratur du burde kikke på, tips og råd om livet og mye mer!

Kategorier

Arkiv

hits