På tide noen slår opp ordet respekt....

En helg som føltes veldig lang ut til tider... 

Det har skjedd noen episoder siste tiden som har gjort meg veldig skuffet og lei meg. Jeg har hatt en litt kjiip og tøff helg hvor jeg har vært veldig syk og burde slappet av og blitt frisk. Takket være mine gode venner har helgen ikke vært så ille likevel. De har vært så gode og søte og passet godt på meg. For når man er syk, vil man jo ha litt ekstra omsorg. Man merker veldig godt at det føles enda tyngere å være syk om man ikke får litt ekstra omsorg hvertfall.

Hva er respekt?

Dette innlegget handler om respekt og det å vise empati for hverandre.

Hva er egentlig respekt?
Jo, de fleste tror nok de vet hva det er- men det kan ofte være vanskelig å forklare begrepet sånn i løse luften.
 
For mange er respekt knyttet til en bestemt følelse. Man vil gjerne ha følesen av respekt, og ikke det motsatte. Det vil si, man merker godt om man ikke "føler" seg respektert i en sammenheng. Det kan være måten man blir svart på ,snakket til, sett på, behandlet, ikke behandlet, ikke sett på etc.


(Bildet er lånt fra Google)

Kjernen i all medmenneskelighet dreier seg om respekt og selvrespekt. Derfor er respekt for seg selv og andre så utrolig viktig for mennekser. Det er viktig å kjenne seg respektert av de du har rundt deg, men også de som ikke er deg aller nærmest.

Vårt norske verbum: "respektere" betyr: "å se om igjen, se påny". Man kan tolke denne ordbetydningen slik: at 'respekt' dreier seg om å demonstrere en høyt utviklet evne til å kunne ta et skritt til siden og se om igjen på vår egen måte å se på, se om igjen på egen synsevne, lytteevne, akseptasjonsevne, forståelsesevne, hjelpeevne.

Fordi, det å respektere hverandre, trenger ikke nødvendigvis å bety man er enige. Men viser forståelse eller lytter til den andres mening, som godt kan være helt motstridene dine egne meninger. I forhold (vennskap, kjærester, familie) hvor dene ene part ikke føler respekt men føler han/hun viser respekt tilbake, vil forholdet bli skjevt etterhvert. Den ene part vil føle seg utsultet og frustrert til tider fordi den merker at den ikke blir behandlet slik han/hun behandler den andre... altså med respekt... vendingen på det hele kan gå en trist vei... at den andre også ikke lenger viser repeskt... og en dyp, tragisk grobunn av småhat mot hverandre eller enda værre...likegyldighet har begynt å spire....


(Bilde er lånt fra Google)

Er det på tide å slå opp ordet respekt?

Mennesker som liksom "skal stå meg nær" har fått meg ganske oppgitt de siste dagene... Men istedenfor at jeg skal gå rundt å være skuffa over folk for meg selv, så skal jeg heller forsøke og forstå hvorfor de oppfører seg sånn som de gjør.

Jeg skal prøve å forstå:
Hvorfor noen snakker til meg på en nedlatende måte, eller behandler meg som dritt, eller sier unødvendig sårende ting, eller kjører over meg.  Ja, rett og slett oppfører seg på en respektløs måte.

Deretter skal jeg i fremtiden ikke akseptere å bli behandlet sånn. Jeg skal forsøke å forstå disse menneskene og hvorfor de oppfører seg sånn, og finner jeg ikke en logisk grunn... men ser at det er personligheten det ligger i....ja...da vet jeg hva jeg skal gjøre fremover..... kutte dem ut! 

Ja,det går an å glippe av og til og ha en dårlig dag eller noe, men det er da det er viktig å si unnskyld. "Unnskyld for at jeg var så krass i telefonen",  for eksempel, kan man si om man snakket respektløst i telefonen til en annen. Når en selv kan ærlig ta seg i at "Ja, ops, nå lot jeg det gå ut over han/henne selv om det er jobben jeg er irritert på. Nå må jeg si sorry med en gang, for hun /han har jo ikke noe med det her å gjøre. Nå var jeg teit". Da har man kommet langt på vei.

De som drar deg ned- dra dem bort- før de drar deg lenger ned!
Legg igjen en ordbok til dem heller, og be dem slå opp ordet respekt ;)


   (Bilde er lånt fra Google)

Hva er empati- og har du empati?

Ordet empati stammer fra gresk og betyr «inn-følelse», eller innlevelse.
Det er utrolig vikitg å vise empati for de du er glad i!

"Å utvise empati innebærer altså at vi tar del i andres følelser. Vi stiller oss ikke på utsiden og betrakter den andres følelser, vi tar tvert imot del i hans eller hennes indre erfaring. I det ligger et opplagt element av identifisering. Det er bare dem vi identifiserer oss med, vi kan føle empati for", skriver professor i psykologi Frode Thuen i en artikkel i aftenposten. (http://www.aftenposten.no/amagasinet/thuen/article3403879.ece)

Empati er også like viktig som respekt.
Det er et sterkt menneskelig behov å føle tilhørlighet til noe/noen. Vi trenger å identifisere oss med andre rundt oss. Enten du melder deg inn i en fotballklubb, hopper på et salsa kurs, besøker et familiemedlem, eller finner på noe med jobben din. Vi trenger tilhørlighet, noen å identifisere oss med, noen som tar del i livet ditt eller du i deres liv. Her kommer også empati inn.

Som professoren over sier, så viser mennesker empati med de som de identifiserer seg med. Det sies ofte, og står i flere bøker om kvinnens overlegen empati/omsorgsfølelse for medmennesker. Det sies at menn ikke har samme sterke følelse, ved å vise omsorg slik kvinner har. Dette tror jeg er rikitig i mange sammenhenger,  men også samtidig å gre alle over samme kam. Jeg har mannlige venner som på lik linje med kvinnelige venner viser like mye omsorg og empati. Hva mener dere?

Mangel på empati kan ende tragisk.....

 En tidligere kjæreste opplyser om at du mangler empati, stemmer det? spurte aktor.

- Empati, hva betyr det, svarte stefaren

Uttalelsene er fra en rettsak i Sverige....Ti år gamle Bobby ble meldt savnet i slutten av januar i år. Den 14. februar ble moren og stefaren pågrepet og mistenkt for drap. Noen dager senere ble kroppen til Bobby funnet i Lövsjøen i Sverige. Både moren og stefaren til Bobby visste at tiåringen lå på bunnen av Lövsjøen. Da det ble kjent at moren og stefaren hadde metodisk mishandlet Bobby, ble hele Sverige rystet.

Respekt og empati for de rundt deg er utrolig viktig.... Det handler i bunn og grunn om din egen selvrespekt...når du ikke blir respektert av noen...men ikke gjør noe med det.

Man må sette ned foten og si rett ut 
"Hei, du, sånn tillater ikke jeg å bli behandlet av deg! Skjerp deg, eller goodbye!!!"*Tingeling*

Én kommentar

lifeasme4u

18.11.2012 kl.09:50

Bra sagt!

Skriv en ny kommentar

hits