Hvorfor hun snakker, og han aldri forstår

En bestselger

For tiden leser jeg en bok som heter Hvorfor hun alltid snakker, og han aldri forstår. Boken er skrevet av Marianne J. Legato, og boken er en internasjonal bestselger, og utgis nå over hele Europa. Og herrelighet, for en genial bok dette er!

hvorforhunalltidsnakkerb

Marianne J. Legato er professor i medisin ved Columbia University, og er en av verdens ledende eksperter på forskning om kjønnsforskjeller. Hun har skrevet en rekke kjente bøker om emnet, og deltatt i utallige talkshows. Hun er også lege og har hentet eksempler fra sin praksis som gjør temaene og eksemplene i boken underholdende og lett forståelige. 

Jeg kjøpte denne boken på Gardemoen i farten på vei på ferie for noen uker siden. Jeg fikk også en venninne til å kjøpe den. Hun har aldri lest en bok siden hun gikk på skolen, og denne boken klarte hun ikke å legge fra seg. Jeg har snart lest den ferdig selv nå, og har allerede fått utrolig mange AHA- opplevelser av den. 

For er det virkelig slik at menn ikke alltid verken forstår eller hører etter på hva kvinner har å fortelle dem? Er det bare en klisjé at mannfolk ikke hører hva som faktisk blir sagt? Og er det virkelig sant at menn har en større hjerne enn kvinner, og at hjernehalvdelene brukes forskjellig?  

Denne boken inneholder teknikker og tips for å forstå din partner bedre - og ikke minst hvordan du selv kan bli bedre forstått.  

Visste du at fødselsmedisiner er testet på menn?

Jo, ta for eksempel det menneskelige hjertet. Kvinners hjerter er mindre, noe man antakelig ville ha antatt, da kvinner i gjennomsnitt er mindre enn menn, og muskulaturen i hjertene deres er mindre elastisk. Kvinner er også mer tilbøyelige enn menn til å utvikle en for hurtig hjertereaksjon eller uregelmessig hjerterytme (arytmi).

Dette skyldes antakelig den omfattende virkningen hormoner har på kvinner. Hos menn er det gjerne trening som utløser abnormal hjerterytme, mens det hos kvinner som regel skyldes hormonelle forandringer. Ja, til og med de kliniske symptomene ved hjerteinfarkt er forskjellige hos menn og kvinner. Voldsomme smerter i brystet er det mest kjente, mens en av fem kvinner som får infarkt viloppleve det som smerter øverst i magen, kortpustethet, svette og kvalme.

Slike avvik fra «normale» symptomer har ført til at noen uheldige kvinner har blitt sendt hjem fra legevaktenmed diagnosen panikkangst. Mye av dette var ukjent før 1990-tallet, da nesten all tilgjengelig informasjon om hjerte- og karsystemet tok utgangspunkt i studier utført utelukkende på menn. Resultatet av dette var at medisiner som ble utviklet for å behandle menns hjertelidelser iblant gjorde kvinnenes problemer verre. Mange medisiner virker ved at de får hjertet til å slappe av lengre mellom hvert slag, men hos kvinner, hvor hjertet bruker relativt sett mer tid på dette enn hos menn, kan slikemedisiner fremprovosere ekstra slag. En spesielt farlig og noen ganger dødelig hjerterytme heter torsade de pointes. En gjennomgang av hjertemedisintester i 1980-årene viste at kvinner utgjorde opptil 70 prosent av torsade de pointes utløst av medisinbruk. Menn og kvinner reagerer ulikt på medikamenter. Visste du for eksempel at medisinene som benyttes under fødsler aldri er blitt formelt testet på kvinner? Jo da, fødselsmedisiner ble testet på menn.

Etter hvert som man har begynt å sammenligne kjønnene, har man innsett at variasjonene mellom menn og kvinner ikke er begrenset til enkelte systemer i kroppen, men gjelder dem alle.  

Kunnskap gir makt!

Det finnes mange eksempler på ulikhetene våre.
- Kvinner har for eksempel sterkere immunforsvar, noe som gjør det mindre sannsynlig at de bukker under som følge av infeksjoner. Det er likevel mer sannsynlig at de rammes av gikt eller multippel sklerose. Dette kan også være årsaken til en annen reell kjønnsforskjell - menn har lettere for å pådra seg parasittinfeksjoner enn kvinner.
- Galle fra leveren til en kvinne er ulik mannens, noe som forklarer hvorfor gallesten er mer utbredt blant kvinner.
- Kvinner bruker lengre tid på å fordøye mat.
- Kvinners hud har lettere for å bli rynkete enn menns.
- Menns hjerne er større enn kvinnens.
- Menns evne til å behandle språk avtar midt i trettiårene, mens kvinner bevarer denne evnen til de når overgangsalderen .
- Det å forstå språk er lettere for kvinner.
- En ting er at begge hjernehalvdelene deres er aktive, mens kun venstre halvdel er aktiv hos menn.

Og det er mer.

- Kvinner har lettere enn menn for å tolke et stort antall ansiktsuttrykk riktig, noe som gir dem et fortrinn når det gjelder medfølelse.
- Kvinner husker også samtaler bedre, noe som betyr at de har lettere for å huske poeng fra krangler som menn har gjort rett i å glemme.
- Kvinner har også en større evne enn menn til å fokusere på flere ting samtidig (om det er det mest effektive, er en annen sak..)

Og mye, mye mer er det også- men det kan du lese om selv i boken!

Dette er den forsiktige starten på kjønnsspesifikk medisin og de påfølgende oppdagelsene har gjort at lærebøkene er blitt skrevet om, spesielt når det gjelder hjernen.  I denne boken fokuserer Marianne Legato på de mange kjønnsvariasjonene i hjernens anatomi og funksjon, og ser dem i sammenheng med de mange kjønnsforskjellene vi gjerne observerer hos partnerne våre. Og med dette bygger hun bro mellom de mange misforståelsene som utvilsomt finnes mellom kjønnene.  

"En bok som dette dukker ikke opp hver dag. Dette er et epokegjørende bidrag til hvordan vi kan overkomme kommunikasjonsproblemene mellom kjønnene."
MINDCONNECTION

marianne j legato

Jeg traff på en annen venninne i dag. Vi utvekslet ikke mange ord, før jeg sa "Vent litt, denne boken her må du lese?, og hentet boken min fra vesken og noterte ned navnet på en post it lapp...  (Siden jeg er kvinne så leste jeg hennes ikke-verbale kroppsspåk tydelig om at hun hadde litt problemer på hjemmebanen)

- Jeg håper hun kjøper boken! :)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Camilla

Camilla

24, Oslo

Heihei og velkommen til min blogg! Jeg er en (snart) 25 år gammel jente fra oslo, som nå kaster meg på bloggbølgen! Nå har jeg akkurat fullført en Bachelor i Markedsføring og Relasjonsledelse på Markedshøyskolen i Oslo. Dette var tre år som gikk skremmende fort! Tidligere har jeg gått videregående (allemenn studiekompetanse); musikk, dans og drama-linjen i Bergen. Så har drevet mye med sceneopptredninger, dansing og jobbet som dansepedagog! Jeg har vært i kosmetikkbransjen i fem år nå-og her er jeg fremdeles ennå-da jeg trives utrolig godt med det!Jeg har stort sett jobbet i butikk, men har også holdt Lancòme sine Make-up kurs/salgsteknikkurs i hele norge et år, samt pressevisninger og andre samarbeid og events! Det er en utrolig god følelse når man får den spesielle kundekontakten, eller en kunde som føler seg så utrolig mer vakker og spesiell hun forlater butikken etter du har brukt litt tid og gitt litt personlig rådgivning på vedkommede. I tillegg jobber jeg som vertinne/servitør på oslo`s hotteste utested (med de herligste kollegaer)-som selvsagt er Luux! Så får vi se hvor ferden går videre da!

Kategorier

Arkiv

hits